Allt för den dryckesintresserade


Klubbens första fatresa.....

Fat 1: Smögen Whisky

FULLBOKAD!!!
 

Företaget
Smögen Whisky AB grundades sommaren 2009, med syfte att etablera ett bränneri för småskalig produktion av en riktig maltwhisky från den bohuslänska västkusten, med stor karaktär och havsnära influenser. Produktion och tills vidare även hela lagerhållningen finns på gården Ståleröd, strax sydväst om Hunnebostrand, knappt en mil norr om Smögenön, i Sotenäs kommun. Verksamheten omfattar produktion av whisky likväl som besöksrelaterade tjänster och viss försäljning av produkter med anknytning till whisky.

Produkten
Whiskyn som tillverkas kommer att vara kraftfull, rökig och med stor karaktär. Fokus ligger på hög kvalitet i små batcher, med helt manuell tillverkning och direkt övervakning. Även om vi gärna kommer att använda helt lokala råvaror så kommer denna strävan att vara underordnad kvalitetsaspekterna. Med tiden kommer variationer av råspriten att tas fram, för att erbjuda en ännu bredare whiskyupplevelse. Möjlighet finns att reservera ett helt eget fat med Smögen whisky.

Fatet
Basfatet som du kan reservera är av fransk ek, från skogarna kring Allier eller Limousin. De är hårt rostade på insidan, för att ge mognad åt spriten. Den rena, franska eken brukar ge toner av örter, mjuka julkryddor som nejlika och kardemumma, rostat bröd med smör samt en fruktig baston. Läggs förlagring med Sherry (eller annat starkvin) till så tillkommer fler och djupare fruktiga toner, främst av apelsin och körsbär, men också ett visst extra djup i de smaker som i övrigt finns i whiskyn.

mcbwhisky fat 1.

Råsprit:
Korn:                      Optic
Jäst:                       Destillerijäst (torr)
Torv:                      Skotska fastlandet
Jästid                     Lång, >3 dygn
Volymprocent:       61,6%
PPM                       Hårdrökt > 50ppm

Fat:
Fattillverkare:         Thorslund kagge
Fatstorlek:               Ca 24,5L
Ek:                            Fransk skogsek (
Quercus robur)
Förfyllt:                   Oloroso Sherry ca 4 månader

Fatet fylldes den 8 maj 2015, beräknad lagringstid är 3-4år.

"Vi har valt att ha ett lagerhus ovan jord, med i stort sett fri luftväxling och helt utan temperaturkontroll. Stormar det ute, så blåser det faktiskt inne i lagret! Givetvis är också luftfuktigheten relativt hög, eftersom det är bara en kilometer till havet. Och doften, den är sagolikt härlig, med djup fruktighet parat med rökig tyngd och fräscht aromatisk ek!"

 

 



Skapa en hemsida gratis Webnode