Produkten
Whiskyn som tillverkas kommer att vara kraftfull, rökig och med stor karaktär. Fokus ligger på hög kvalitet i små batcher, med helt manuell tillverkning och direkt övervakning. Även om vi gärna kommer att använda helt lokala råvaror så kommer denna strävan att vara underordnad kvalitetsaspekterna. Med tiden kommer variationer av råspriten att tas fram, för att erbjuda en ännu bredare whiskyupplevelse. Möjlighet finns att reservera ett helt eget fat med Smögen whisky.
Fatet
Basfatet som du kan reservera är av fransk ek, från skogarna kring Allier eller Limousin. De är hårt rostade på insidan, för att ge mognad åt spriten. Den rena, franska eken brukar ge toner av örter, mjuka julkryddor som nejlika och kardemumma, rostat bröd med smör samt en fruktig baston. Läggs förlagring med Sherry (eller annat starkvin) till så tillkommer fler och djupare fruktiga toner, främst av apelsin och körsbär, men också ett visst extra djup i de smaker som i övrigt finns i whiskyn.
mcbwhisky fat 1.
Råsprit:
Korn: Optic
Jäst: Destillerijäst (torr)
Torv: Skotska fastlandet
Jästid Lång, >3 dygn
Volymprocent: 61,6%
PPM Hårdrökt > 50ppm
Fat:
Fattillverkare: Thorslund kagge
Fatstorlek: Ca 24,5L
Ek: Fransk skogsek (Quercus robur)
Förfyllt: Oloroso Sherry ca 4 månader
Fatet fylldes den 8 maj 2015, beräknad lagringstid är 3-4år.
"Vi har valt att ha ett lagerhus ovan jord, med i stort sett fri luftväxling och helt utan temperaturkontroll. Stormar det ute, så blåser det faktiskt inne i lagret! Givetvis är också luftfuktigheten relativt hög, eftersom det är bara en kilometer till havet. Och doften, den är sagolikt härlig, med djup fruktighet parat med rökig tyngd och fräscht aromatisk ek!"