Allt för den dryckesintresserade


Whiskynyheter

Världens bästa whisky

När Jim Murrays erkända whiskybibel, med cirka 4 500 detaljerade analyser, släpps saknas för första gången en ”scotch” på de fem första platserna.
Murray varnar i sitt utlåtande skotska destillerier för att det inte går att leva på tradition och gamla meriter när den nya världen producerar ”livets vatten” i världsklass.
”Var är komplexiteten och var är blandningarna som skapar det omtöcknande djupet? Frågar sig Jim Murray.
Istället prisar den 57-årige engelske journalisten alltså Yamazaki och då i synnerhet den som är buteljerad 2013 från sherryfat.
Vinnarwhiskyn är lagrad 12 till 15 år på fat som tidigare använts för sherrytypen Oloroso. Det har adderat en lätt, kittlande krydda till den eldiga drycken som håller 48 procent.
Murray gav den 97,5 poäng av 100, vilket är tangerat rekord i den tolv år långa bedömningsserien.
”Nära obeskrivlig genialitet”, beskriver Murray de dyra dropparna (cirka 1 000 kronor flaskan) som produceras nära Kyoto i Japan.
Yamazaki, landets äldsta spritfabrik, producerade 18 000 flaskor av den prisbelönade whiskyn, som bara såldes över nätet och i speciella affärer. Den tog slut på några timmar.
Även om skottar har anledning att fälla en tår i sin ”dram” över utvecklingen kan de alltid stödja sig på faktumet att en viss Rita Cowan har del i det japanska uppsvinget.
Skotskan var gift med Masataka Taketsuru, tidigare kemistudent i Skottland, som 1923 grundade destilleriet.
– Japan har en djup tradition när det gäller att åka ut i världen och lära sig som går tillbaka till slutet av 1800-talet då landet bröt sig loss från sin isolering, berättar Henrik Aflodal, ledande whiskyexpert.
– Hinna ifatt, åka förbi, var deras motto. Man skickade ut lärjungar. Det gällde alla möjliga produkter. Så även whisky, tillägger Henrik Aflodal.

Har du provat den prisbelönta whiskyn?
– Ja, jag gav den 90 poäng av 100. Läser i mina anteckningar och ser att jag tyckte att det var ”Übersherry”, för mycket estrar (ämnesgrupp inom organisk kemi som rymmer starka lukter, typ banan och äpple) och godiskänsla. Hade jag fått bestämma hade istället Yamazakis Mizunara vunnit, men den är fyra gånger så dyr, berättar Henrik Aflodal.

Din åsikt om Jim Murray?
– En stark personlighet och frispråkig man som jag respekterar. Han uppmuntrar nya världen och unga oetablerade destillerier. Inte helt okontroversiellt i whiskyvärlden. Det kan i sammanhanget vara värt att nämna att Mackmyra (tillverkad i Valbo utanför Gävle) har fått ett högt internationellt erkännande, berättar Henrik Aflodal.

/En personlig reflektion är att det är ganska festligt att en person kan uttala sig om vilken whisky som är världens bästa och sedan sprider media det över världen. Hmmm undrar vem man ska muta och fjäska för om man vill få bra spridning i media

 

Malt Whisky Yearbook

Om ni vill läsa en bra bok om destillerier, buteljeringer, whiskyaffärer mm så är Malt Whisky Yearbook ett bra val av bok. Den enda nackdelen är att den är skriven på engelska även fast författaren är svensk.

Malt Whisky Yearbook har blivit en bok som whiskyentusiaster världen över ser fram emot varje höst. Nu är den tionde utgåvan här och liksom tidigare år är boken, som är skriven på engelska, fullständigt uppdaterad och reviderad.

I boken hittar du bland annat...


• Nya spännande artiklar av de största whiskyexperterna – Charles MacLean, Ian Buxton, Gavin D Smith, Dominic Roskrow, Neil Ridley, Bernhard Schäfer och Jonny McCormick.
• Avsnittet med 132 skotska destillerier är fullständigt reviderat och uppdaterat.
• Ett rykande färskt kapitel om Japanska single malts av Nicholas Coldicott.
• Kapitlet om destillerier utanför Skottland och Japan är större än någonsin och utökat med 10 sidor – hela 219 destillerier!
• Mer än 200 tasting notes (totalt 250) skrivna av männen bakom senaste utgåvan av Michael Jackson´s Malt Whisky Companion – Gavin Smith och Dominic Roskrow
• Whisky Around The World, där whiskykännare berättar vilken plats whiskyn har i just deras hemländer
• Utökat kapitel om Independent Bottlers med nya tasting notes skrivna av Gavin Smith som nyligen gett ut Whisky Opus och Let Me Tell You About Whisky
• The Whisky Year That Was – en detaljerad sammanfattning av året som gått med alla nyheter, händelser och trender
• All den senaste informationen om buteljeringar, whiskysajter, böcker, whiskybutiker plus aktuell statitsik och tabeller
• Mer än 500 foton, de flesta nya sedan förra året



Följ länken för att köpa boken.
Adlibris-Malt Whisky Yearbook

 

Fireball

Systembolaget stoppar försäljningen av den populära spritdrycken Fireball.
Bolaget avråder nu sina kunder från att dricka spriten, då den kan innehålla för höga halter av det giftiga ämnet propylenglykol.
Propylenglykol är ett lösningsmedel som har många användningsområden, inte minst i läkemedel, schampon och olika livsmedel. Studier har visat att denna sirapsliknande, färglösa vätska kan vara skadlig för den som får i sig allt för höga halter – men det är omtvistat exakt hur giftigt ämnet är.

 

Ardbeg Kildalton

Ardbeg Kildalton släpps på systembolagets webb den 30 oktober 10.00, min gissning är att den tar slut på 3 sekunder.
Ja det är en helt seriös gissning.....
När Ardbeg senast släppte sin Supernova 2014 så tog den slut på ungefär samma tid, och den släpptes i 1360 exemplar.

Så vill ni lyckas få tag i en Kildalton får ni sitta och vakta datorn den 30 oktober 09.59 och hugga som en cobra när knappen blir grön.
/Lycka till...

 

 

Gordon & MacPhail Private Collection Ultra / 4 Bottle Set

Om ni har lite pengar över som ni vill investera i whisky så kommer här ett bra förslag, kom bara ihåg att bjuda mig på lite av innehållet ;)
Gordon & MacPhail Private Collection Ultra / 4 Bottle Setwww.thewhiskyexchange.com/P-26611.aspx 

 
 

Laphroaig Cardeas 2014

Imorgon den 17 oktober släpps nästa utgåva av Laphroaig Cairdeas på systembolaget. Den släpps i utvalda butiker klockan 10.00.
Följ länken för att se den hos systembolaget: Laphroaig Cairdeas
Om  ni vill köpa en får ni räkna med att stå i kö utanför systembolaget kl.10.00 då den lär försvinna snabbt.

Jag smakade den på Stockholm öl och whiskymässa och den är riktigt bra.

Laphroaig Cardeas 2014
Varje år tar John Campbell, destillery manager på Laphroaig, född och uppvuxen på Islay, fram en begränsad upplaga maltwhisky för att hedra vännerna i medlemsklubben Friends of Laphroaig. Cairdeas betyder nämligen vänskap på gaeliska. Liksom all vänskap, är varje blandning av Cairdeas helt unik och den har buteljerats sedan år 2008.
Årets utgåva är lagrad åtta år i förstagångsfyllda bourbon fat och sedan slutlagrad under ett år på Amontillado hogsheads. Slutlagringen i Amontillado fat ger vätskan en rik bränd orange färg.

Artikelnummer 40465
Alkoholhalt 51,4%
Pris 70 cl - 799 kr
Ursprung Skottland, Islay

Cairdeas släpps i ca 28 000 exemplar och 1750st av dessa har allokerats för vår svenska marknad

Smak Fyllig rökighet som övergår i något blommiga toner. Rika nötiga smaker träder därefter fram tillsammans med mycket sälta och gräddighet. Avslutningsvis uppfattas kanel och citronskal. Sammantaget har Cairdeas 2014 väldigt juliga smaker.

Färg Rik bränd orange färg.

Doft En svag doft av kanel träder fram och sedan kommer en distinkt essens av citronskal. Den övergår till jordiga fikon och dadlar innan nötiga och krämiga paranötter upplevs. Denna komplexa whisky går sedan över i läderdoft innan den slutligen får en kvardröjande härlig doft av saltlakrits.