
Allt för den dryckesintresserade
- Adze
- Verktyg som används av tunnbindaren för täljning på mer eller mindre plan träyta.
- After bourbon barrel
- se: Barrel
- Angels Share
- se: Änglarnas andel
- Aquavitae
- se: Livets vatten
- Barm
- Skum som bildas under jäsning som innehåller levande jästceller. Tidigare användes detta som förjästkultur.
- Barrel
- Ekfat som tidigare användes för att lagra Bourbon i. En barrel rymmer vanligtvis 180 liter. En barrel som utökats till att rymma 250 liter kallas After bourbon barrel, Dump Hogshead eller Remade Hogshead.
- Beading
- Ett sätt att på ett ungefär avgöra alkoholstyrkan i whiskyn. Man skakar en whiskyflaska och ju större luftbubblorna är och ju längre tid det tar för de att försvinna, desto högra är alkoholstyrkan.
- Beer heater
- Värmeväxlare som används för att värma kall mäsk.
- Blended Whisky
- En blandning av grainwhisky och maltwhisky.
- Blender
- Yrkestitel på den som blandar grain- och maltwhisky.
- Booty
- Uttryck för ett mindre gömställe för framställning av illegal whisky. Mycket vanligt i skottland i slutet av 1700-talet.
- Bourbon Barrel
- se: Barrel
- Bourbon Whiskey
- Destilleras ut mäsl som enligt en amerikans lag från 1964 måste innehålla mellan 51-80% majs. Resten består oftast av råg och/eller korn. Spriten måste sedan ligga minst 2 år på nya ekfat.
- Bung
- Trä- eller korkplugg som används för att tillsluta ekfat.
- Butt
- Namn på ett ekfat som rymmer cirka 500 liter och som tidigare används för sherrylagring.
- Chillfiltered
- se: Kylfiltrerad
- Chwisgi
- Walesiska ordet för whisky
- Corn Whiskey
- Denna whiskey tillverkas ut mäsk med minst 80% majs i. Till skillnad från Bourbon behöver inte denna lagras. Denna typ av whiskey anses vara den ursprungliga, men har inget att göra med dagens Bourbon.
- Deflegmation
- Den process då spritångorna frigörs från vattnet genom avkylning.
- Doig Ventilators
- se: Pagodtak
- Draff
- De spannmålsrester som finns kvar när den färdiga vörten pumpats bort. En av de biprodukter som används vid framställning av boskapsfoder.
- Dram
- På Gaeliska betyder detta en drink, vanligtvis ett stort glas whisky.
- Dreg
- Det fina slam som ibland bildas mellan mäsktunnans två bottnar.
- Dump Hogshead
- se: Barrel
- Eftersprit
- Kallas Feint eller Tail och avskiljs i Spirit Safe, innehåller vatten och lägra alkoholer. Den samlas upp i Low Wines och Feints Reciever och blandas med Low Wines och destilleras en gång till.
- Feints
- se: Eftersprit
- First Fill
- När man använder ett fat första gången använder t.ex ett sherryfat eller bourbonfat för whiskylagring.
- Foreshot
- se: Försprit
- Försprit
- Det spritdestillat som uppstår före Middle Cut under destilleringen i en Spirit Still. Förspriten kallas Foreshot eller Head. Den är normalt ca 70% och avskiljs i The Spirit Still. Denna vätska innehåller orena ämnen, den samlas upp i The Low Wines & Feints Receiver, blandas med Low Wines och destilleras på nytt.
- Grainwhisky
- Sädeswhisky framställt i kolonnapparater av andra sädesslag än mältat korn, mestadels vete och/eller majs.
- Green Malt
- Mältat korn före torkning.
- Gröpe
- Krossat Malt
- Head
- se: Försprit
- Heart Of The Run
- se: Middle Cut
- Kiln
- se: Kölna
- Kittelpanna
- Lökformad destillationspanna i koppar för framställning av maltwhisky. Den består av kropp (body), hals (Swan Neck),kondens- och avtappningsrör (Lyne Arm) samt kondensor.
- Kylfiltrerad
- För att få bort oönskade fettsyror som uppkommer under tillverkningen kan produkten kylas ner kraftigt till ca 0°C, många föredrar dock sin whisky ej kylfiltrerad, vilket medför att de smaksättande oljorna och partiklarna finns kvar. Ej kylfiltrerad whisky kan bli lite grumlig när man tillsätter vatten.
- Kölna
- Det rumm som används för att torka det mältade kornet. Rök från torv- eller koleld från våningen under tränger genom golvet och tränger in i grönmalten. Kölnan kröns ofta av ett Pagodtak.
- Livets vatten
- “Livets vatten” heter på Latin “Aquavitae”, där Gaeliskans “uisge beatha” och “usquebaugh” härstammar från. Order “Whisky” är en förvanskad form av “usque”.
- Malt
- Kornets stärkelse som genom stöpning och mältning spjälkas till olika sockerarter.
- Maltwhisky
- se: Single Malt Whisky
- Mash Tun
- se: Mäsktunna
- Middle Cut
- Den mellersta den av spritdestillatet, separerade från för- och eftersprit. Alkoholhalten ligger mellan 68-72% och är mer eller mindre ett orenat brännvin.
- Mäsk
- Den jästa vörten, har en alkoholstyrka på 8-10 volymprocent.
- Mäskpanna
- Kittelpannan där mäsken destilleras till lågvin.
- Mäsktunna
- En rund metallbehållare där gröpe blandas med varmt vatten för att det jäsbara sockret ska lakas ut och bli vört.
- Pagodtak
-
Kölnans ventileringstorn med ett pyramidformat tak som är gallerförsett. Pagodtak används för att det ska uppstå drag nere i kölnan och samtidigt skydda mot regn.
De klassiska tornen formgavs under 1800-talet av Charles C Doig, och kallades därför förr Doig Ventilators. Få av dom används idag men under hålls ändå, då de blivit en form av symbol för maltdestillerierna. - Part Nan Angelen
- se: Änglarnas andel
- Peat
- se: Torv
- Proof
- Detta är den brittiska och amerikanska alkoholbenämningen. UK och US proof har dock olika alkoholstyrkor, 100 proof är ca 57% i UK respektive 50% i US.
- Rectify
- Att späda ut whiskyn med vatten före buteljering. Vanligtvis spädes whiskyn ut till 40%.
- Reflux
- Destillat som kondenserat och av tyngdkraften återvänder ner till ursprungsvätskan där det återigen kondenseras.
- Remade Hogshead
- se: Barrel
- Single Malt Whisky
-
Single malt whisky består av ingredienserna är mältat korn, vatten och jäst. Spriten måste sen lagras på ekfat i minst 3 år.
En single malt whisky kan innehålla whisky från olika fat, dock måste alla komma från ett och samma destilleri. Den ålder som eventuellt står på flaskan är åldern på den kortast lagrade whiskyn som flaskan innehåller. - Spirit Safe
-
Är av mässing och glas och försett med ett kraftigt hänglås som förr bara The Exicse Man hade nyckel till, idag är det ägaren eller verkställande direktören.
Skåpet innehåller hydrometrar för provtagning av det destillat som kommer från kondensorns rör. Utansidan av skåpet är försett med kranar och handtag som gör det möjligt att ändra flödet.
Funktionen med skåpet är att pannskötaren kan ha kol på spritflödet utan att tappa av något. - Spirit Still
- se: Spritpanna
- Spritpanna
- Den kittel där lågvinet förvandlas till sprit.
- Steep
- Bassäng där kornet blötläggs före mältning
- Tail
- se: Eftersprit
- Torv
- Förmultnade växtdelar från kvartärperioden innehåller inte mer än 6 procent kol. Det är ett mediokert bränsle. Det brinner dåligt, avger mycket rökgaser och luktar starkt och illa.
- Uisge Beatha
- se: Livets vatten
- Wash
- se: Mäsk
- Wash Still
- se: Mäskpanna
- Änglarnas andel
- Angels Share eng.,Part nan angelen Gaeliska kallas de 2% som årligen dunstar bort från de fat där whiskyn lagras.