
Allt för den dryckesintresserade
Skottlands whisky regioner delas oftast i fem olika regioner:
Lowlands, Är ett område med mjukt böljande och gröna kullar och detta återspeglas i dess ofta lätta, söta och mjuk doftande whisky med gräs toner och helt utan torv och rök inslag, undantaget Glenkinchie som är torr och något rökig.
Highlands, bergigt landskap med forsar, älvar och ljunghedar stora skillnader mellan destillerierna. Ingen grannes whisky är den andres lik. Torvig, rökig, blommig eller fruktig. Torven innehåller löv, gräs och gammal skog.
Speyside, Här tar många av destillerierna sitt vatten från River Spey och underjordiska källor. Det rena vattnet sägs ge whiskyn sin höga kvalitet. Här finns inga torvtillgångar så man eldar med kol. Här använder man sig mycket av lagring på Sherry fat.
Campbeltown, Ligger vid havet på en halvö på västkusten och i den lilla byn fanns det i början på 1900-talet ca 30 destillerier på en väldigt liten yta. Nu finns endast 3st aktiva destillerier, Springbank, Glen Scotia och Glengyle/Kilkerran(2004).
Islay, är en isolerad ö på den skotska västkusten med ett tufft och växlande klimat. Här finns goda tillgångar på torv och vatten från de taggiga bergen som rinner genom ner torvmossarna. Vilket ger Islay whiskyn dess speciella karaktär. Torven på Islay består av ljung, mossor och gräs. Även havet har sin roll i formandet av dess whisky.